Waarom ik koos voor een No-Dig moestuin en waarom jij dat ook zou moeten doen

Vanaf het moment dat ik een volkstuin toegewezen kreeg, begon ik te onderzoeken hoe ik wilde dat mijn tuin eruit zou zien en op welke manier ik wilde gaan tuinieren. Het was voor mij meteen duidelijk dat ik dit op een natuurlijke manier wilde doen. Het samenwerken met de natuur stond voor mij centraal. Ik geloof sterk dat als we vriendelijk zijn voor de natuur, zij ons rijkelijk beloont. En wat is een betere beloning dan een weelderige moestuin? In deze blog vertel ik je alles over No-Dig en hoe je zelf een No-Dig moestuin aanlegt.

Wat is een No-Dig moestuin?

Toen ik onderzoek ging doen naar hoe je het beste op een natuurlijke manier kunt moestuinieren, stuitte ik al vrij snel op het begrip “No Dig”. De naam zegt het al, niet graven! In een No-Dig moestuin ploeg, spit of schoffel je de grond dus niet! Met deze manier van tuinieren wordt de bodem zo min mogelijk verstoord. Het idee achter No-Dig tuinieren is om een gezonde bodemstructuur te behouden en het bodemleven te stimuleren. Door niet te graven blijven de verschillende lagen van de bodem intact, waardoor micro-organismen, wormen en andere nuttige bodemdiertjes hun werk kunnen blijven doen.

Dit is waarom No-dig moestuin beter is voor het leven in jouw tuin

Een No-Dig moestuin is als een paradijs voor het bodemleven. Door niet te graven geef je wormen, insecten en micro-organismen de kans om zich te nestelen en hun belangrijke werk te doen. Ze breken organisch materiaal af tot voedingsstoffen voor je planten en maken de grond lekker luchtig. Je kunt deze kleine wezentjes dus ook wel zien als de ondergrondse helden van je tuin en het mooie is dat ze dat allemaal gratis en voor niets doen. Wanneer je gaat graven, verstoor je al dat harde werk en moet het bodemleven weer van voren af aan beginnen. Met een No-Dig moestuin geef je ze de rust en ruimte die ze verdienen, en dat zie je terug in de gezondheid en vitaliteit van je planten.

Wat zijn de voordelen voor mij als tuinier met een No-dig moestuin?

Als tuinier met een No-Dig moestuin profiteer je op verschillende manieren. Zelf tuinier ik op klei-
grond wat ontzettend zwaar is om te bewerken. Met een No-Dig moestuin, wat voor elke soort grond geschikt is, hoef je niet te spitten of te ploegen. Dit bespaart je dus ontzettend veel tijd en energie. Ook hoef je minder te wieden, omdat onkruid minder kans krijgt om te groeien in een onverstoorde bodem. Daarnaast behoud je de vruchtbaarheid van de grond beter, omdat organisch materiaal boven op de bodem wordt gelegd en geleidelijk door regenwormen en micro-organismen wordt afgebroken tot voedingsstoffen voor de planten. Met de No-dig methode help je dus niet alleen de natuur een handje, maar ook jezelf!

Hoe leg je een No-Dig moestuin aan en wat heb je nodig?

  • Markeer de contouren van je moestuinbedden

Voordat je begint met het aanleggen van je No-Dig moestuin, is het belangrijk om de grenzen van je moestuinbedden te markeren. Zelf heb ik dit gedaan door, in stukken geknipte takken, op de juiste plekken in de grond te steken en hier een touwtje omheen te spannen. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van waar je gaat werken en waar je gewassen zullen groeien.

  • Bedek het oppervlak met karton of krantenpapier

Om onkruid te onderdrukken en de bodem te beschermen, leg je een dikke laag karton over het hele  oppervlak van je moestuin. Dit helpt bij het behouden van vocht in de bodem en het creëren van een barrière voor ongewenste planten. Wanneer je alleen met hergebruikte materialen in je tuin  wilt werken, kun je ervoor kiezen om dozen op te halen bij een fietsenzaak in de buurt. Dit zijn  mooie grote dozen en de fietsenwinkels vinden dit vaak geen enkel probleem omdat het hen alleen  maar afval scheelt. Let wel op dat je kiest voor dozen die onbedrukt zijn en dat er geen plastictape  meer op de dozen zit. Dit zijn namelijk geen organische materialen die je dus liever ook niet in je  bodem wilt hebben. Je kunt er ook voor kiezen karton op rol te kopen, dit heb ik gedaan omdat ik dit  een praktische manier van werken vond. 

Tip: zorg ervoor dat het karton 10-15 centimeter overlapt met elkaar. Zo heeft onkruid nog minder kans.

  • Bedek het karton met een dikke laag compost

Nadat je het karton hebt gelegd, bedek je de gemarkeerde bedden met een royale laag compost.  Zorg ervoor dat de laag minstens 10-15 centimeter dik is. Wanneer je een kleine moestuin hebt, kun  je zakken compost kopen. Heb je een grotere moestuin net als ik, dan kun je beter kiezen om één of  een paar kuub compost te laten bezorgen. Hoewel compost, afhankelijk van de hoeveelheid die je  nodig hebt, in eerste instantie een investering vereist, zijn de voordelen ervan de kosten meer dan waard!

  • Laat het geheel rusten

Nadat je de compost hebt aangebracht, is het tijd om de natuur haar werk te laten doen. Laat het geheel rusten en wacht geduldig zodat het bodemleven opgang komt. Heb je niet de tijd om te wachten, dan kun je ook meteen beginnen, maar dan zul je in het begin een iets minder vruchtbare bodem hebben. 

  • Plant je gewassen

Na verloop van tijd, is je No-Dig moestuin klaar voor beplanting. Kies je favoriete groenten, kruiden of bloemen en je kunt beginnen met planten!

Bedankt voor het lezen en hopelijk ben je geïnspireerd geraakt om zelf een No-Dig moestuin aan te  leggen. Door samen te werken met de natuur kunnen we niet alleen genieten van heerlijke groenten  en fruit uit eigen tuin, maar dragen we ook bij aan het behoud van een gezond ecosysteem.  

Wil je meer lezen over mijn avonturen in de tuin? Neem dan een kijkje op mijn andere blogs voor  meer inspiratie en tips of kijk op mijn instagram @berylvandermossel voor dagelijkse updates.

September 19, 2024

Let's stay in touch

Let's grow
together

Samenwerken? 
Leuk! Vul het contactformulier hiernaast in of stuur een mail.

Bedankt voor je bericht! Ik neem zo snel mogelijk contact met je op. 

Liefs, Beryl